V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă într-un studio de radio pe lângă discuţiile pe care le auzim noi? Cum ştiu moderatorii ce playlist muzical trebuie încărcat, când intră publicitatea şi ce spoturi trebuie difuzate, care este ediţia de ştiri şi ce inserturi trebuie date? În termeni de specialitate se numeşte ”sistem de automatizare radio” şi bineînţeles se face cu ajutorul unui soft.

 StudioQ este softul de emisie folosit de mai mult de jumătate din radiourile din România, fiind un produs al companiei clujene QSoft. Este folosit atât de reţelele de radio (ProFM, Radio ZU, Europa FM, Radio 21, Radio Transilvania etc), dar şi de staţii de radio independente, pentru că are facilităţi majore faţă de celelalte produse existente şi este singurul produs din România care beneficiază de suport şi mentenanţă telefonică sau remote 24/7 în limba română.

 Despre StudioQ pot să vă spun că oferă toate modulele şi funcţiile necesare creării şi difuzării unui program de radio complex, inclusiv sincronizare prin satelit sau internet între staţia centrală şi staţiile locale. Modul dedicat pentru emisie, încărcare bază de date cu înregistrări audio, configurare Playlist Automat sau modul dedicat Playlist Manager (asemănător Power Gold, M1 etc), programare primară publicitate sau modul specializat pentru campanii de publicitate, raportare/monitorizare drepturi de autor (cu rapoarte specifice UPFR, UCMR, CREDIDAM) şi cam tot ceea ce ai nevoie într-un post de radio. Altfel spus, muzică pentru urechile oamenilor de radio.

 Dacă vă gândiţi să vă lansaţi un radio sau poate o schimbare în studioul dvs. de emisie, nu strică să aruncaţi o privire şi asupra celorlalte funcţionalităţi StudioQ: http://www.qsoft.ro/radio/

Ceea ce mi-a atras mie atenţia au fost ideile noi cu care compania clujeană vine în sprijinul industriei radio. Şi pentru că online-ul este viitorul, StudioQCloud  şi Interactive.net , sunt 2 noi facilităţi lansate în 2014.

 Interactive.net este o aplicaţie de mobil pe care ascultătorii radioului pot să o descarce în telefonul mobil şi să asculte de oriunde radioul. Mai mult ei pot să comunice cu dj-ul direct din aplicaţie sau să primească notificări cu invitaţii la concursuri sau alerte meteo sau radar.

 Pe de alta parte StudioQCloud este spaţiul virtual unde cei aflaţi în emisie au la dispoziţie informaţii despre piesele care urmează, dar unde pot şi să interacţioneze cu audienţa lor.

 Viitorul radiourilor să fie acesta?